lunes, 26 de mayo de 2014

Buscar la relació educativa a la ciutat, una proposta de moviment.

ALBIOL I GONZALEZ, C. (2010), Buscar la relació educativa a la ciutat, una proposta de moviment, Rizoma freireano nº7

http://www.rizoma-freireano.org/index.php/buscar-la-relacion-educativa-a-la-ciudad-una-propuesta-de-movimiento--clara-arbiol-i-gonzalez


M'ha resultat interessant la relació presentada entre la ciutat com a escenari social i l'educació.

Està connectat amb l'educació? Segon la meua opinió, sí.

Alguns volen que l'educació,al igual que les ciutats siguen un arma de control sobre la societat. Es pretén que, mitjançant la imposició d'unes normes que arriben des de els més poderosos, estem obligats a ser el que se'ns demana i com se'ns demana.
De la mateixa manera que el pensament crític ens permet reflexionar respecte a la situació educativa, ens permet fer-ho en qualsevol situació social, entre les que per descomptat està la urbanització.

Si som capaços de pensar, dialogar i de connectar amb altres persones, podem ser capaços d'almenys intentar canviar les coses cap a una direcció que ens semble més justa i democràtica.

La importància de crear persones autosuficients i autònomes, capaces de prendre decisions, de treballar de manera col·laborativa i cooperativa, està precisament en aquests casos.
Per això la formació cultural és tan important, perquè d'aquí naixeran totes les eines que podem necessitar per a la vida real.

Per això és necessari crear a persones crítiques, que siguen capaç de raonar perquè les coses estan bé com estan o si podrien estar millor i si està dins les seues possibilitats que els canvis i millories arriben.

Es necessari perquè del contrari creurem allò que volen que creguem i ens perdrem tot el que s'amaga darrere de la " imatge"

A la fi, l'aula és com una petita ciutat, una petita societat on també sorgeixen conflictes que s'han de resoldre.
Si des de l'escola es tendeix a fomentar l'empatia i la responsabilitat, estarem afavorint un canvi social en la mateixa direcció.
Els nens d'avui seran els adults del demà i a les seves mans es trobarà el canvi social, per tant l'educació que rebin serà decisiva per al desenvolupament dels esdeveniments futurs.

No hay comentarios:

Publicar un comentario